سهراب عبداله زاده و احد جهانگیری
نقش پدافند غیر عامل در بهبود عملکرد مدارس
1401,
نهمین همایش ملی مطالعات نوین در حوزه علوم انسانی، مدیریت و کارآفرینی در ایران,
چکیده
مدرسه، از مهم&zwnjترین نهادهاي اجتماعي، تربيتي و آموزشي واصلی&zwnjترین رکن تعليم و تربيت است که به&zwnjمنظور تربيت صحيح دانش­آموزان در ابعاد ديني، اخلاقي، علمي، آموزشي، اجتماعي کشف استعدادها و هدايت و رشد متوازن روحي و معنوي و جسماني آنان، نياز به فضاهاي آموزشي مناسب دارد. ايجاد مدرسه امن جديد و ايمن­سازي مدارس موجود، سبب ايجاد امنيت رواني خانواده و دانش­آموزان گرديده و در شرايط تهديد علاوه بر بهره­برداري دانش­آموزان مي­تواند به&zwnjعنوان کانون امن محله مورداستفاده قرار گيرد. ازاین&zwnjرو مهم&zwnjترین استراتژي ايمن مدارس در اولويت قرار دادن پدافند غيرعامل هست.
در تحقیق جاری، مطالعه کتابخانه­ای و میدانی روی ابعاد مختلف پدافند غیرعامل در ساخت&zwnjوسازهای جدید فضاهای آموزشی انجام پذیرفت. به&zwnjطوری&zwnjکه اسناد و مستندات موجود موردمطالعه قرارگرفته و از طریق پرسشنامه­هایی نظر خبرگان در خصوص اهمیت پدافند غیرعامل در فضاهای آموزشی کسب گردید.
ساختار سلسله&zwnjمراتبی تحقیق عبارت&zwnjاند از: پارامترها، اصول و عوامل. پارامترها شامل: مکان&zwnjیابی، طراحی محوطه، معماری ساختمان، طراحی سازه، طراحی تأسیسات، فضاهای امن و پناهگاه می­باشند.
پارامترها توسط خبرگان از طریق مقایسات زوجی مورد مقایسه قرارگرفته و رتبه­بندی شدند. هر یک از پارامترها شامل تعدادی اصول هستند که توسط خبرگان از 1 تا 10 وزن دهی شدند. هر یک از اصول به&zwnjنوبه خود دارای عواملی می­باشند که توسط خبرگان به&zwnjصورت مجزا و تحت تأثیر پدافند غیرعامل از 1 تا 5 امتیازدهی شدند. امتیاز هر یک از اصول از میانگین امتیاز موزون عوامل مرتبط با آن به دست می­آید. از طریق امتیازات حاصله، جایگاه هر یک از اصول درون پارامتر تعیین گردیده است.
کلمات کلیدی: فضاهای آموزشی، پدافند غیرعامل، مبحث